Săpunurile Cheia pentru păr, o istorie rescrisă cu ingrediente, informaţii şi tehnologie contemporană

Ştiaţi că în Cluj un anume Dr Popp în perioada primului război mondial producea săpunuri? Şi că era furnizor al casei imperiale vieneze, furnizor personal al Împăratului Carol I al Austriei? Fotografia de mai sus este o reclama din acele vremuri la săpunul medicinal Petrol produs de laboratorul său S.A. Harnicul din Cluj şi se adresa populaţiei românesti din urbe.

La un secol distanţă am preluat de la el terminologia de Medicinal şi am dezvoltat-o într-un portofoliu pentru un spectru cât mai complet.

În acel inceput de secol XIX omenirea utiliza pentru curăţarea părului doar săpunul natural, un anume farmacist Schwarzkopf din Munchen la un moment dat l-a transformat în praf, anumiţi indieni din Londra l-au mixat  cu diverse plante şi l-au denumit şampon solid, abia la sfîrşitul anilor 20 a fost inventat săpunul artificial care a permis obţinerea a ceea ce azi numim general ca şampon. Săpunul artificial denumit chimic LaureathEterSulphate a permis coborîrea spre PH-uri neutre şi scăderea preţurilor de producţie dar introduce reale calitâţi alergenice fiind un iritant obţinut din ţiţei.

Săpunul pentru păr, sau altfel spus pe piaţă şamponul solid, are un singur dezavantaj, fiind o sare alcalină (conf DEX-ului) el nu distanţează nanoparticulele de Ca, Mg, Al sau alte minerale şi metale din apa dură. Fapt pentru care bunicile noastre îşi clăteau la final podoaba capilară după care jinduim cu o soluţie uşor acidă de oţet.

În rest, prin maxima compatibilitate cu natura umană săpunul pentru păr induce numai calităţi pozitive:întăreşte firul de păr, îl degresează blând, minimalizează căderea lui, îi aduce tratament antistatic părul fiind uşor de pieptănat, dispare mătreaţa încă de la prima aplicare.

Respectînd principiile acelor vremuri, chiar şi principiile Dr-ului Popp din Cluj, am specializat săpunul pentru păr astfel

  • pentru păr gras am rescris o reţetă de la sfârşit de secol XIX şi am scos săpunul cu bicarbonat: Săpun medicinal (adică cu zero indicatori de risc allergen fapt pt care nici aromă nu-i dăm) care accentuează calităţile tensioactive cu cele induse de bicarbonatul de sodiu. Acel bicarbonat atât de util în bucătărie.
  • pentru păr slab am rescris reţeta Dr-ului Popp cu Petrol. Petrolul se depune superficial pe firul de păr şi-i asigură stabilitate. Chiar dacă săpunul are iz specific de petrol în urma spălării părul nu preia mirosul.
  • pentru păr încâlcit şi îmbâcsit de praf sau fum am inovat săpunul cu bere în două calităţi:medicinal şi natural (cu o spumare mai abundentă, cu adaos şi de leşie inactivă de bere şi aromă). Berea procesată de noi este una dintre rarele beri artizanale românesti, Berea Zăganul, nefiltrată şi nepasteurizată.
  • pentru păr normal săpunul special pentru păr, săpun intens spumant pentru distanţarea facilă a prafului, săpun milenar dar rescris cu ingrediente bioactive contemporane:ulei de palmier, ulei de cocos etc
  • pentru întărirea firului de păr am generat Săpunul Cheia Ricinus cu ulei de ricin. Este săpunul de păr de mai sus dar căruia îi aducem un aport de ulei de ricin parţial nesaponificat, ulei care se depune superficial pe firul de păr şi este absorbit în interiorul lui. Aplicaţia uleiului de ricin pentru păr este mai veche de era noastră, primele însemne au apărut în Egisptul Antic.
  • pentru stimularea creşterii părului am generat Săpunul Cheia Urzica cu ulei de urzică. Uleiul de urzică este de fapt extract uleios de urzică în ulei de măsline ,el ramîne în săpun parţial nesaponificat, văzut microscopic actionează ca şi o urzică stimulînd sangvinizarea scalpului stimulînd astfel creşterea părului.
  • pentru formatele grave ale mătretii, denumite Dermatite Seboreice, am reinventat săpunul cu sulf în două variante, cel medicinal şi cel natural, mai spumant şi cu mai mult sulf. Calităţile igienizante ale sulfului, calităti notate chiar şi în Iliada lui Homer, fac din săpunurile Cheia cu Sulf săpunurile optime pentru cap (pentru păr, pentru scalp, pentru ten, chiar acneic specific adolescentilor). În contact cu tenul feţei sau a scalpului, sulful se transformă într-un acid slab, acidul pentasulfonic, desigur cu actiune de tip microscopic, acţiune igienizantă naturală cu rezultate certe.

Formatul natural al produselor noastre asigură acel procentaj de 15-18 % glicerină rezultată din reacţia de saponificare care hidratează optim scalpul,procentul de ZERO steril face săpunurile Cheia pentru păr extrem de economice:pentru o spălare este necesar mai puţin de 1 gram indifferent de lungimea firului de păr.

Intreaga ofertă de produse pentru păr Cheia o gasiţi în Iulius Mall vis a vis de Bottega Italiana sau pe siteului official www.sapunulcheia.ro.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.