Zei și muritori intră de-a valma în lupte pasionale și răstoarnă lumea cu susul în jos în Amphitryon, un nou spectacol regizat de Silviu Purcărete după comedia lui Molière, a cărui premieră va avea loc duminică, 28 mai, ora 19.00, în Sala Mare a Teatrului Național din Cluj. Silviu Purcărete revine Silviu Purcărete revine
Montarea, un studiu teatral asupra seducției și, totodată, un act de seducție irezistibil prin muzicalitatea sa dominantă, este bazată pe colaborarea regizorului cu alte două personalități marcante ale vieții teatrale românești, scenograful Dragoș Buhagiar și compozitorul Vasile Șirli, alături de care Silviu Purcărete a creat numeroase spectacole de referință, multipremiate.
Umorul trecut prin filtrul ironiei, specific acestui trio artistic, punctează ritmic acțiunea spectacolului, oferind o perspectivă cu dublu tăiș asupra derutei identitare a personajelor și a inconsecvenței conștiinței de sine. Astfel de experiențe, trăite și retrăite într-o formă sau alta de-a lungul întregii istorii umane, în orice epocă și în orice spațiu geografic, sunt amplificate comic de indiscrețiile amoroase, neintenționate în ceea ce privește partea feminină, însă suspendate într-o ambiguitate voită.
Acțiunea, deși aparent simplă, își multiplică permanent sensurile, consonant cu dublarea personajelor într-un joc de oglinzi care decortichează aproape sadic iluzia unei realități stabile. Jupiter (interpretat de Ionuț Caras), zeitate supremă cu instincte carnale cât se poate de omenești, își trimite aghiotantul, pe farsorul Mercur (Cristian Grosu), să instrumentalizeze o aventură cu frumoasa Alcmena (Sânziana Tarța), care își așteaptă soțul, pe Amphitryon (Matei Rotaru) — comandant victorios al trupelor tebane. Regele zeilor ia astfel înfățișarea războinicului muritor, în timp ce ajutorul lui se substituie slugii Sosì (Cătălin Herlo). De aici, încurcăturile și quiproquourile se succed amețitor, într-un echilibru perfect de rafinament comic și de burlesc.
Din nou, trupa Naționalului își demonstrează adaptabilitatea la genuri diverse, calitățile vocale și interpretative, precum și entuziasmul inepuizabil, prin care îi va antrena pe spectatori într-o poveste ce își afirmă relevanța contemporană, păstrând totodată un farmec mitologic și atemporal.
Dacă anul trecut s-au sărbătorit patru secole de la nașterea lui Molière, în 2023 se împlinesc 350 de ani de la moartea autorului francez. El rămâne, astăzi, unul dintre cei mai influenți comediografi ai literaturii universale. Piesele sale explorează tarele și moravurile societății franceze din secolul al XVII-lea cu un instinct comic ce reverberează și peste veacuri, transformând în profunzime comedia și teatrul european. Piesa Amphitryon, inspirată de lucrarea omonimă a lui Plaut, spune povestea adulterului săvârșit prin manipulări divine care a dus la nașterea lui Hercule. Comedia a avut un asemenea succes în Franța, încât a impus cuvintele „sosie” și „amfitrion” în limbajul uzual, cei doi termeni fiind ulterior importați, pe această filieră, și în vocabularul românesc.
Data următoarei reprezentații a spectacolului este 30 mai 2023.
Amphitryon
de Molière
traducere de Victor Eftimiu și Petru Manoliu
regia: Silviu Purcărete
scenografia: Dragoș Buhagiar
muzica: Vasile Șirli
asistent de regie: Tudor Lucanu
corepetitor: Incze G. Katalin
Distribuţia:
Mercur: Cristian Grosu
Noaptea: Romina Merei
Jupiter: Ionuț Caras
Amphitryon: Matei Rotaru
Alcmena: Sânziana Tarța
Cleantis: Irina Wintze
Sosì: Cătălin Herlo
Corul: Petre Băcioiu, Ruslan Bârlea, Patricia Brad, Cătălin Codreanu, Radu Dogaru, Ramona Dumitrean, Elena Ivanca, Diana Ioana Licu, Cecilia Lucanu-Donat, Angelica Nicoară, Cosmin Stănilă
regia tehnică: Vlad Negrea
lumini: Jenel Moldovan, Mădălina Mânzat
sonorizare: Marius Rusu
asistent sonorizare: Vasile Crăciun
sufleor: Irina Barbir