NASA Space Apps Challenge, cel mai mare hackathon internațional, a lansat înscrierile pentru ediția a XII-a a competiției care va avea loc în weekendul 7-8 octombrie 2023, în cinci orașe din România și în alte sute de locuri din întreaga lume. Evenimentul va avea loc fizic la București și Cluj-Napoca și online la Timișoara, Iași și Oradea.

Înscrierile se pot face aici pană vineri, 6 octombrie, la finalul zilei.

Participanții se pot înscrie la evenimentul organizat de oricare dintre cele cinci orase indiferent de locul din România din care provin. Persoanele sub 18 ani care își doresc să participe trebuie să fie înregistrate de un părinte/tutore legal și să fie însoțite la eveniment de părinte/tutore legal.

Echipele Space Apps au între 2-6 membri. Cei care își doresc să participe, pot veni în echipe deja formate (inregistrarea se face individual) sau pot veni singuri urmând să fie ajutați de organizatori să își alcătuiască o echipă.

La hackathon pot participa programatori, oameni de știință, designeri, ingineri, pasionați de tehnologie, specialiști în storytelling, producători, constructori din întreaga lume. Timp de 48 de ore, aceștia vor avea acces la datele publice ale NASA și vor lucra împreună pentru a găsi soluții pentru probleme reale, de pe Pământ și din spațiu.

Detalii despre evenimentul global din acest an sunt disponibile pe site https://www.spaceappschallenge.org/, iar despre edițiile locale, pe Facebook.

Un eveniment pentru pasionații de identificarea de soluții

 

Acest eveniment este pentru oricine este pasionat de identificarea de soluții, indiferent dacă a mai participat vreodată la un hackathon. Astfel, încurajăm studenții, inginerii, artiștii, experții în storytelling să se înscrie la acest evenimente pentru că, da, unele provocări sunt tehnice, dar sunt și foarte multe sarcini pentru care este nevoie de abilități artistice, de cunoștințe de business sau de multă imaginație. De altfel, tocmai pentru că este un eveniment colaborativ, cele mai bune echipe sunt chiar cele in care membrii au abilităti diverse precum programare, storytelling, științe, tehnologie, inginerie, Tudor Pasc, Project Manager NASA Space Apps Challenge & Incubation Director ROTSA.

Tema evenimentului este “Explore Open Science Together”, iar printre cele 31 de provocări care trebuie rezolvate în acest an se numără subiecte precum: Artemis II and You!, Be a Space Geologist, Eclipses: Perspective is Everything, Everything Starts with Water, Habitable Exoplanets: Creating Worlds Beyond Our Own Immersed in the Sounds of Space, Managing Fire: Increasing Community-based Fire Management Opportunities, Mapping Data for Societal Benefit, NASA in Your Neighborhood Ocean Gardens, Open Science Storytelling, Planetary Tourism Office.

Colaborări cu agenții spațiale din toată lumea. Google România, printre susținătorii ediției locale  NASA Space Apps Challenge

 

Pentru fiecare dintre cele cinci orașe din România vor fi alese două echipe câștigătoare care vor participa în competiția globală unde vor concura cu peste 3.000 de echipe din întreaga lume.

Faza finală a NASA Space Apps Challenge va avea loc online, mai multe detalii fiind oferite în curând.

Misiunea NASA Space Apps Challenge este de a stimula colaborarea, creativitatea și gândirea critică, de a încuraja interesului pentru explorarea Pământului și a spațiului, de a creștere gradul de conștientizare la nivel global a datelor NASA și de a dezvolta următoarea generație de oameni de știință, ingineri, specialiști în tehnologie și designeri.

Printre agențiile spațiale partenere ale ediției din acest an se numără: ESA (Agenția Spațială Europeană), Agenția Spațială din Australia, Agenția Spațială Braziliană, Agenția Spațială Canadiană, Organizația de Cercetare Spațială Indiană, Agenția Spațială Italiană, Agenția de Explorare Aerospațială Japoneză, Agenția Spațială din Mexic, Comisia Națională pentru Activități Spațiale din Argentina, Agenția Spațială Națională din Bahrain, Agenția Spațială din Paraguay, Agenția Spațială Națională din Africa de Sud si Agentia Spațială Turcă.

În 2021, în cadrul celei mai recente ediții locale ale NASA Space Apps Challenge, au participat peste 200 de persoane din România cu vârsta cuprinsă între 16 si 56 de ani. Printre cele șase proiecte câștigătoare s-au numărat o seră care să furnizeze suplimente nutritive în cazul unei misiuni pe Marte, jocuri de explorare spațială sau o hartă virtuală care evidențiază deșeurile care orbitează în jurul Pământului.