Tunelurile subterane din Cluj-Napoca

Cluj - napoca orasul comoara

Tunelurile sbuterane din oras sunt doar un mit, dar cu siguranta ca atrag foarte multi turisti curiosi si dornici de aventura. Cluj – Napoca este un oras incarcat de istorie si de mituri. Legendele orasului Cluj – Napoca nu sunt deloc putine. Una dintre cele mai interesante legende este existenta tunelurilor subterane.  Despre aceste tuneluri care s-ar gasi sub orasul Cluj – Napoca, se spune ca dateaza inca  din epoca medievala. Tunelurile sunt extrem de fascinante pentru majoritatea oamenilor. Aceste edificii sunt misterioase si antreneaza spiritul de aventurier in orice persoana care doreste sa le descopere.

Totul despre tunelurile subterane din Cluj – Napoca

 

Unii arheologi si istorici confirma existenta acestor tuneluri. Ei considera aceste mituri ca fiind reale. Despre tunelurile din Cluj – Napoca se spune ca impanzesc intreg orasul. Aceste edificii erau utilizate de catre mai marii conducatori ai Transilvaniei, in cazul in care situatia se impunea. Aceasta retea de tuneluri subterane conecteaza mai multe locuri importante din oras. Tunelurile de sub oras fac legatura intre: Biserica Fortificata din Manastur, Cetatea din Floresti si Cetatuia din Cluj. In perioada medievala, aceste tuneluri erau extrem de bine conectate. Dupa cum bine stim, in prezent exista numeroase localuri aflate la subsol. Ei bine, despre aceste locatii, unde acum se alfla barurile, se spune ca faceau parte din tunelurile din acea vreme.

Tuneluri Cluj

Sursa foto: RadioUbbCluj

In mod oficial aceste tuneluri nu exista. Insa in mod neoficial existenta edificiilor este cat se poate de reala. Un argument pentru existenta misterioaselor tuneluri este ca undeva prin anii 60 un cercetator a facut numeroase studii pe aceasta tema. Dar la scurta perioada acesta a devenit agent de securitate pentru regimul din acea perioada. Un alt argument pentru existenta tunelurilor este ca in anumite locuri din oras se pot observa. Aici ne referim la Biserica Sfantul Mihail. Despre aceasta se spune ca adaposteste o retea de tuneluri subterane. Cu toate acestea nimeni nu a reusit sa faca cercetari si sa confirme sau sa infrime existenta tunelurilor.

Pana cand cercetarile se vor relua, totul ramane doar un mit invaluit intr-o mare de mister si curiozitate. Poate de aceea orasul Cluj – Napoca este unul dintre cele mai vizitate orase din Romania.

 

3 comments

  1. Tunele subterane din Cluj nu sunt un mit! Eu personal in anii ’80 si inceputul anilor ’90 o parte dintre ele le-a, vazut si am fost in ele cat era posibil de inaintat. Unele sunt zidite, dar marea parte din ele sunt surpate.

  2. Tubeluri subterane mai sunt in padurea de langa poligonul din floresti. Cine stie unde iasa avand in vedere ca era ascuns in mijlocul padurii. Era înaintare dintr un fel de ciment, trebuia sa intri in genunchi si apoi sa cobori niste scari, la finalul lor nu ajuns nimeni …

  3. Eu 1 stiu de 3 locate de tuneluri.Eram copil cind sa pus calea ferata pt tramvai l,la coborirea de la podul manastur spre parcul babes sau facut sapaturi pt a consolida linia ferata de tramvai si cind a sapat excavatorul a spart un tub de beton care nu era canalizare nu curgea apa ,era circular betonat si putea incapea un tanck linistit + mai raminea 1 metru de o parte si de alta a acestuia,tot in acea perioada sau demolat casele tot in aceea locatie si in dealul de la biserica dalvaria a aparut o gaura in dealul de la biserica unde se aflau niste trepte ce coborau intron tunel ce inconjura calvaria ,in acest tunel am intrat si eu ,prin tunel curge o apa rece si e un current foarte puternic .Cind au retrocedat catolici biserica au astupat aceasta gaura .Printr-un tunel au mai fost niste vechi prieteni si vecini din copilarie eu unul nu m-am dus cu ei fiind prea mic in aceea perioada intrarea in tunel este in subsolul unui bloc de 10 etaje in manastur blocul fiind PE ADRESA PEANA D18 pa parterul blocului se afla magazinul Profi zonz numinduse la (Pasaj)la subsolul blocului se gaseste o usa de metal pe timpul raposatului era deschisa tunelul de la aceea usa ducea la unitatea militara floresti dupa spusele fostilor prieteni.acuma usa este sudata.Aceste tuneluri le cunosc eu si le stiu din copilarie

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.