Weekend Jazz in the Park

Festivalul Jazz in the Park continua si in acest weekend cu multe evenimente. In cele ce urmeaza, gasiti cateva dintre acestea:

Vineri

Main Stage:

17:00 – Parcul Central: Essential Notes

Essential Notes este un proiect ce a luat naștere în toamna anului 2014 în Satu Mare. Îi are în componență pe Simion Bărnuțiu – clape, computer și Robert Kányádi – tobe, percuție. Ambii muzicieni provin din medii muzicale asemănătoare și au mai colaborat în cadrul altor proiecte.

Compozițiile trupei sunt influențate de jazz-ul contemporan dar și de experiențele muzicale ale ambilor muzicieni. De fapt, afinitatea lor pentru jazz și improvizație aduce în fața audienței un mix de sonorități dat de sound-ul specific muzicii electronice și de cel organic, reprezentat de pian și tobe acustice. Influențele grupului vin de la Bugge Wesseltoft & Henrik Schwarz & Dan Berglund, Snarky Puppy, Hidden Orchestra sau Portico. În martie 2017 a apărut Instrospection, albumul de debut Essential Notes.

19:00: – Parcul Central: A-C Leonte

A-C Leonte, trupa care semnează Reveries, vine la Jazz in the Park 2018 cu un proiect care combină jazzul cu muzica electronică, psihedelică și experimentală într-un periplu sonor în care totul este posibil cu ajutorul armoniilor vocale, a texturilor electronice și a improvizațiilor colective.

Ana-Cristina Leonte este una din cele mai importante cântărețe, compozitoare și conducătoare de formație din noua generație a muzicii românești și a câştigat numeroase premii la competiţii de jazz.

21:00 – Parcul Central: Balako

Grupul Balako (Balkan Latin Kollective) a pornit la drum  în 2013 sub auspiciile unuia dintre cele mai longevive și influente festivaluri din lume, Montreux Jazz Festival.

Desprins din cunoscuta trupă Mandinga, proiectul este alcătuit din muzicieni profesioniști: Marius Cristian Ciupitu – Chupi (tobe, voce), Alexander Himely Benavides – El Niño (percuții), Omar Secada Dihigo (pian), Valentin Andrei Zachar – Zach (saxofon), Antonio Segui Rolando – Tony (trombon) și invitații Sebi Yoo (bas), Cezar Cazanoi (flaut, caval), Sebastian Burneci (trompetă).

Au împărțit scenele cu artiști precum Buena Vista Social Club, Manolito Simonet y Su Trabucco, Bamboleo, Havana Lounge, Billy Cobham sau Luis Conte, și au cântat la North Sea Jazz Festival, Sziget Festival sau Balkan Trafik, unde și-au făcut foarte repede fani cu ritmurile tradiționale balcanice, pasiunea muzicii latino, dar și rafinamentul jazz-ului classic.

22:30 – Parcul Central: The Herbaliser

Nu descoperi des un duo care lucrează atât de bine precum Jake Wherry și Ollie Teeba, adică The Herbaliser, un grup britanic sinonim cu jazz hip-hop-ul încă din anii ‘90.

Jake Wherry a crescut în Londra cu un meniu zilnic pe bază de jazz și James Brown, soundtrack-ul copilăriei și adolescenței sale. Peste câțiva ani îl găsim interesat de hip-hop, dar cântând și la chitară sau bass în trupe de jazz, funk și rock.

Ollie Teeba, pe de altă parte era total absorbit de hip-hop. Dj de la vârsta de 15 ani, Teeba începe să-și facă un nume în Londra, metoda perfecta ca cei doi să se întâlnească și să înregistreze împreună în studio-ul lui Jake, Traintrax, studio ce avea să devină unul de referință în underground-ul britanic.

Cei doi apelează la artiști ca DJ Malachi, Kaidi Tatham (Bugz In The Attic), Ralph Lamb (Easy Access Orchestra) și se apucă de compus exact la momentul potrivit,  mijlocul anilor ’90, când piața muzicală britanică a fost luată cu asalt de sound-ul jazz hip-hop.

Nu e de mirare, deci, că primul disc, Remedies ( 1995) devine un clasic al genului.

Albumul a fost editat de Ninja Tunes, o Casă de Discuri vizionară, dedicată scenei underground, și care încerca să elibereze artiștii de monopolul marilor companii din show-biz. Nu fără rezultate notabile, dacă ne gândim că pe acolo au trecut și Amon Tobin, The Cinematic Orchestra, Bonobo, Fink, Jagga Jazzist sau Kid Koala.

Opt albume și câteva sute de concerte mai târziu, notorietatea celor doi este atât de mare, încât Jake și Ollie sunt invitați să producă muzică pentru Motorola, PlayStation 2, sau pentru filmul de referință al lui Guy Ritchie, Snatch.

Jazz, hip-hop, soul, un pic de funk și multă energie vor aduce The Herbaliser pe 29 iunie în Parcul Central din Cluj, la a șasea ediție Jazz in the Park.

Sambata

Main Stage:

17:00 – Parcul Central: Gabriela Costa & Alex Man

Duo-ul Gabriela Costa (voce) și Alex Man (chitară) ne-au pregătit un spectacol în ritm brazilian – Miracolul bossa nova. Cu numeroase premii și aprecieri în domeniul muzical, Alex Man este un chitarist și contrabasist de jazz expresiv și versatil, colaborând adesea cu big band-uri atât din țară, cât și din afară, precum și cu nume ca István Gyárfás, Rick Condit, Maria Răducanu, Sorin Romanescu, Edi Neumann, Luiza Zan și mulți alții. În acest spectacol, el o va acompania pe vocalista Gabriela Costa, pasionată nu doar de muzică, ci și de sinesteziile care ne fac viața mai frumoasă. Accesul la concert este liber, însă puteți cumpăra un bilet neobligatoriu de susținere a Fondului Jazz in the Park.

19:00: – Parcul Central: Sanem Kalfa & George Dumitriu

Dorințe turcești, melancolie braziliană, înțelepciune persană asupra iubirii universale și perspectivă filosofică italiană despre cele 4 anotimpuri sunt cele care stau la baza explorării DANCE-ului. Stabilit în Amsterdam, Olanda, duo-ul este cunoscut pentru prestațiile intense și pasionale. Câștigătorii Montreux Jazz Competition, concurs prezidat de Quincy Jones, Sanem Kalfa cântă creații proprii și aranjamente în 4 limbi diferite: turcă, portugheză, italiană și engleză.

21:00 – Parcul Central: Kroke

Kroke e un grup care a atins succesul pe multe scene ale lumii în ultimii 25 de ani. Inițial asociată cu muzica klezmer, stilul Kroke e unul unic care depășește barierele prin improvizațiile pe care le produc. Muzica lor e apreciată de public, dar și de artiști precum Peter Gabriel, Steven Spielberg, Tomasz Stańko și Nigel Kennedy.

“Ador trupa asta. Sunt muzicieni fantastici, sentimentali”  – Peter Gabriel

“Ceea ce mă face să mă simt atras de muzica Kroke e realitatea spirituală a muzicienilor, asta înseamnă onestitate și autenticitate muzicală” – Nigel Kennedy

În 2017 Kroke și-a sărbătorit cea de-a 25-a aniversare, iar cu ocazia aceasta au lansat doua albume:  Traveller și o copilație de 2 CD-uri 25 – The Best Of care include cele mai improtante piese din discrografia Kroke.

Concertul Kroke din cadrul Jazz in the Park 2018 este susținut de Institutul Polonez din București.

22:30 – Parcul Central: Nouvelle Vague

Nouvelle Vague, celebrul grup de muzicieni care a cucerit publicul cu ritmuri de bossa-nova, cântă la Jazz in the Park, sâmbătă, 30 iunie în Parcul Central din Cluj.

Formația vine cu o neașteptată și rafinată interpretare a unor piese new wave, punk și post punk ale unor trupe emblematice precum Depeche Mode, Simple Minds, Sex Pistols, Talk Talk, Robert Palmer, The Sisters of Mercy, Killing Joke, The Clash, Billy Idol, New Order, The Smiths și The Cure. Concertul Nouvele Vague e prezentat de Staropramen, partener principal al festivalului pentru al patrulea an la rând.

Trecute printr-un inspirat filtru bossa nova, piesele Nouvelle Vague au devenit ‘’instant hits’’ și s-au regăsit în ultimii 14 ani în playlist-urile cluburilor din toată lumea. Trupa a mizat din plin pe sensibilitatea și versatilitatea unor vocaliste cunoscute ca Vanessa Paradis, Phoebe Kildeer, Camille, Nadeah, Mélanie Pain, Liset Alea sau Helena Noguerra.

Bossa Nova. Adică Noul Val. Sau Nouvelle Vague. În orice limbă am spune, un lucru e limpede, grupul francez reușește să sune fresh chiar dacă s-au scurs deja 14 ani de la primul lor disc. La acea vreme, Marc Collin si Olivier Libaux, doi compozitori și producători francezi  experimentau în studio o versiune bossa nova a celebrei piese Love Will Tear Us Apart de la Joy Division.

Cele 5 discuri editate au adus trupei peste un milion de unități vândute, turnee mondiale și concerte la Royal Albert Hall în Londra, Hollywood Bowl în Los Angeles sau Olympia în Paris.

Povestea Nouvelle Vague continuă cu cel mai recent album, I Could Be Happy, o ocazie perfectă să ascultăm trupa live în 30 iunie la Jazz in the Park, în Parcul Central, unde va cânta noile piese.

Duminica

Main Stage:

17:00 – Parcul Central: Bigg Dimm A’Band

Complexă, unică, liberă şi spontană – sunt cuvinte care înfăţişează perfect trupa Bigg Dimm A’Band.

Influențe: swing, blues, bebop, bossa nova, pop jazz, funk, jazz fusion.

19:00: – Parcul Central: Luiza Zan Trio

Luiza Zan este una din cele mai proeminente voci ale jazz-ului românesc. Cu virtuozitate și eleganță, vocea ei caldă și impunătoare doboară ușor bariera tiparelor și a preconcepțiilor.

A câştigat numeroase premii la concursurile autohtone de jazz, pasiunea pentru competiţie ducând în 2014 la prestigiosul şi de netăgăduit mult meritatul premiu al II-lea la Shure Jazz Voice Competition în cadrul festivalului de Jazz din Montreux, Elveţia, cel mai vechi festival din Europa şi unul dintre cele mai aclamate din lume.

Pasională şi tandră, aprinsă şi înţelegătoare. Astfel ar putea fi cuprinsă în câteva cuvinte muzica Luizei. New jazz inspirat de Billie Holliday, Ella Fitzgerald, Kurt Elling, Dianne Reeves şi mai ales Nat „King” Cole. Soul & funk inspirat de Aretha Franklin, Chakka Khan, Erykah Badu. Hip hop & R&B inspirat de D‘Angelo, Angie Stone, Bilal. Toate sunt trăsături ale unei voci pline de forţă şi trăire.

Luiza Zan – voce

Iulian Pavelescu – chitară

Lehel Vitalyos – contrabas

21:00 – Parcul Central: Bill Laurance

Bill Laurance este cunoscut ca membru de bază și pianist al grupului american Snarky Puppy, grup cu care a câștigat trei premii Grammy, pentru Best R&B Performance în 2014 și Best Contemporary Instrumental Album în 2016 și 2017.

Un instrumentist care la 14 ani studia muzica clasică, Bill Laurance nu-și putea refuza totuși, plăcerea de a scrie propriul jurnal de călătorie muzicală.

Călătorie care i-a adus britanicului colaborări cu artiști de calibru precum David Crosby, Morcheeba, Bobby McFerrin, Susana Baca, Lalah Hathaway sau Jacob Collier, dar și o nominalizare a grupului Bill Laurance Quartet la MOBO Best Jazz Act.

Discul său de debut, Flint, apărut în 2014 a urcat direct pe poziția 1 în iTunes Jazz Charts.

Urmează Swift în 2015 și Aftersun în 2016, album dedicat explorării spațiului cosmic și pe care sunt invitați colegii săi din Snarky Puppy-basistul Michael League, bateristul Robert Sput Searight, dar și aclamatul percuționist Weedie Braimah, un star al scenei din New Orleans.

Tot în 2016 Bill Laurance lansează cd/dvd-ul Live at Union Chapel, înregistrat în una dintre bijuteriile arhitectonice ale Londrei.

Patru albume solo mai târziu, artistul este deja un explorator a cărui carismă fascinează pe toate continentele, atrăgând un public gata de aventură pe un teritoriu în care muzica electronică, ritmurile africane, jazz-ul și funk-ul aduc un suflu nou și certitudinea că Bill Laurance is playing all the right keys.

22:30 – Parcul Central: Fanfare Ciocârlia

Fanfare Ciocârlia este mai mult decât un grup de muzicieni, este o poveste incredibilă de perseverență, talent și succes. Cine și-ar fi imaginat în 1996, când au fost descoperiți de Henry Ernst, un inginer de sunet german, că instrumentiștii din micul sat  Zece Prăjini vor traversa oceanele și vor vizita nu mai puțin de șaptezeci de țări, dedicați celei mai importante misiuni, aceea de a face oamenii un pic mai fericiți cu muzica lor? Din Tokio în Berlin, din Melbourne în Oslo, din Memphis în Toronto, cea mai rapidă fanfară din lume a transformat peste 2300 de concerte în tot atâtea petreceri de pomină, cântând muzica tradițională rromă și românească, dar și reinterpretări ale unor piese celebre, ca Born to be Wild, tema din James Bond sau Caravan a lui Duke Ellington. Au fost invitați în Oslo pe scena Premiilor Nobel, au apărut în Head On, celebrul film al lui Fatih Akin, au fost ei înșiși subiect de documentare, apar pe 480 de compilații muzicale din intreaga lume, au cântat la cele mai importante festivaluri de jazz, rock și world music, iar lista premiilor câștigate e nesfârșită. ‘’Onward to Mars’’, albumul din 2016 era pasul firesc pentru Fanfare Ciocârlia, după douăzeci de ani de turnee pe toate continentele pământului. Până să cucerească alte planete însă, cei 12 instrumentiști vor concerta pe 1 iulie la Jazz in the Park, în Parcul Central din Cluj, o rară ocazie de a vedea în România una dintre cele mai pasionale, autentice și mai energice prezențe live ale momentului.

Accesul la concerte este liber, iar dacă doriți puteți cumpăra un bilet neobligatoriu de susținere a Fondului Jazz in the Park. Bilete neobligatorii găsiți aici și în rețelele bilete.ro, Eventim și BiletMaster.

Programul detaliat, pentru celalalte scene si locatii il gasiti aici

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

blog.aidol.asia youngteens.net a-coon.com xmanyclips