Zilele Maghiare 2020 final

Cea de-a XI-a ediție a Zilelor Culturale Maghiare din Cluj s-a încheiat oficial vineri, 21 august, cu concertul susținut de Orchestra de cameră a Filarmonicii ‘’Dinu Lipatti’’ din Satu Mare, care a avut loc în Grădina cu ruine de lângă Biserica Reformată de pe strada Kogălniceanu. La eveniment au luat parte Emil Boc, primarul municipiului Cluj-Napoca, viceprimarul Oláh Emese și Gergely Balázs, organizatorul principal al festivalului.

‘’Zilele Culturale Maghiare au învins pandemia și au dovedit că sunt un adevărat brand al orașului. Vă mulțumesc pentru că ați avut curaj să organizați acest eveniment și pentru faptul că am reușit împreună aici, acasă, să transformăm Clujul într-o cetate culturală recunoscută la nivel internațional’’, a declarat primarul Emil Boc înaintea concertului.

Zilele Cultural Maghiare 2020 la final

Oláh Emese, viceprimarul municipiului Cluj-Napoca, a subliniat: ‘’S-a dovedit încă o dată că merită să crezi în viitorul acestui oraș. Clujul este un punct sigur în viața noastră încurcată. Le datorăm mulțumiri tuturor celor care lucrează pentru conservarea culturii maghiare’’.

‘’Ediția din acest an a fost o ediție mai restrânsă, mai modestă, dat fiind vremurile pe care le trăim. Cu toate acestea suntem împăcați pentru că am făcut tot ceea ce s-a putut, în condițiile date. În zilele următoare vom sta și vom face o analiză a modului în care s-a desfășurat festivalul, dar ce pot spune de pe acum e următorul lucru: nu am fi avut despre ce să discutăm dacă am fi stat și nu am fi făcut nimic. Ca urmare, atunci când o să analizăm această ediție nu o să  să comparăm cu edițiile din anii precedenți, ci o să o comparăm cu situația în care Zilele Culturale Maghiare nu ar fi avut loc. Le propun și celor care au participat la evenimentele noastre să gândească la fel atunci când vor judeca manifestarea din acest an. Totodată, speram ca anul viitor totul să revină la normal și să organizăm cea de-a XII-a ediție a Zilelor Culturale Maghiare așa cum am obișnuit publicul în anii trecuți’’, a spus Gergely Balázs.

Zilele Cultural Maghiare 2020 la final, Zilele Cultural Maghiare 2020 la final

Chiar dacă această ediție a stat sub semnul rigorilor impuse de situația epidemiologică, aproape 10.000 de persoane s-au arătat interesate și și-au procurat bilete pentru a participa la cele 100 de programe din cadrul festivalului. Marea majoritate a evenimentelor a avut loc în spații în aer liber, participanții fiind obligați să respecte toate măsurile de precauție impuse de autorități.

Publicul Zilelor Culturale Maghiare a avut anul acesta o prezență activă în online, cu atât mai mult cu cât, pe parcursul celor trei zile, au putut să urmărească nu mai puțin de 56 de emisiuni pe canalul de televiziune al festivalului (ZCMC tv). De altfel, cele două pagini de Facebook ale festivalului (în lb. maghiară și în lb. română) și site-ul festivalului au avut un reach total de 273.000 de persoane.

Ediția din acest an a Zilelor Culturale Maghiare din Cluj s-a bucurat de sprijinul a 100 de voluntari care au contribuit, alături de cei 60 de membri din echipa de organizare, la buna desfășurare a festivalului.

Organizatorii festivalului, Asociația Clujul Comoară și Asociația Zilele Culturale Maghiare, aduc mulțumiri atât publicului pentru deschiderea și interesul arătat chiar și în această situație, cât și voluntarilor, partenerilor instituționali, sponsorilor și partenerilor media care au contribuit la organizarea, desfășurarea și promovarea acestei manifestări. Zilele Maghiare 2020 final.