Ziua Americii sărbătorită la Cluj-Napoca

Ziua Americii și 100 de ani de relații de prietenie româno-americană sărbătorite la Cluj-Napoca

Pentru prima dată, după 1918, s-a sărbatorit Ziua Statelor Unite ale Americii și în afara Bucureștiului, la Cluj-Napoca. America are marele merit istoric de fi construit modelul guvernării democratice, model care a inspirat și inspira popoare de pe toate continentele.

De asemenea, la un secol de la Marea Unire, parteneriatul strategic dintre România și Statele Unite ale Americii a fost marcat la Cluj-Napoca vineri, 6 iulie 2018, prin celebrarea a 100 de ani de relații de prietenie româno-americană. Evenimentul s-a desfășurat la clădirea Casino din Parcul Central al municipiului, în prezența Excelenței Sale dl Hans Klemm, Ambasador al Statelor Unite ale Americii în România și a reprezentanților comunității clujene din variate domenii, precum sectorul academic, cultural, de business sau administrativ. Alături de Ambasadorul SUA, au luat cuvântul în deschiderea evenimentului președintele Academiei Române, acad. prof. univ. dr. Ioan-Aurel Pop și dl. Ioan Aurel Cherecheș, prefect de Cluj .


”Parteneriatul strategic cu SUA, apartenența la NATO și la Uniunea Europeană reprezintă pilonii de securitate națională care ne oferă cele mai înalte garanții de securitate pe care le-a avut România în întreaga ei istorie. Acest lucru înseamnă în primul rând să ne respectăm valorile în care credem, democrație, libertate, stat de drept și, de asemenea, să ne respectăm angajamentele comune. Valorile pe care sunt construite societățile noastre sunt principalele pârghii prin care relația dintre cele două state s-a consolidat de-a lungul timpului.

În acest context, subliniez încă o dată importanța menținerii și consolidării parteneriatului strategic dintre România și Statele Unite ale Americii, precum și extinderea relațiilor economice, culturale și academice dintre țările noastre”, a precizat primarul Emil Boc

https://www.youtube.com/watch?v=Rk1VsaBCJ3U

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *