Ziua Mondială Sindrom Down

Ziua Mondială Sindrom Down

Sărbătorim Ziua Mondială Sindrom Down în fiecare an în data de 21 martie, încă din 2011 de când a fost declarată oficial de către ONU.

Ziua Mondială Sindrom Down este o zi perfectă în vederea creșterii gradului de conștientizare în rândul cetățenilor și factorilor de decizie pentru a sprijini includerea reală a persoanelor cu Sindrom Down. Prioritățile UE pentru aceste persoane sunt: vizibilitate, autonomie, sănătate, non-discriminare.

Comunitatea de părinți EUforTrisomy21 lansează o provocare: un dans ce unește oameni din toată Europa pentru a sărbători Ziua Mondială Sindrom Down. Pe melodia Kimberose “Back on my Feet”, am creat o coregrafie simplă pe care toată lumea o poate învăța. Pentru această zi, organizațiile noastre locale partenere din Europa organizează flashmob-uri în peste 25 de orașe, dintre care 7 din România (Cluj-Napoca, București, Craiova, Oradea, Boldur, Constanța, Iași).

În cadrul evenimentului, tinerii vor purta șosete desperecheate în semn de solidaritate, deoarece persoanele cu Sindrom Down se nasc cu un cromozom în plus, iar acesta are forma asemănătoare unei șosete. In Cluj-Napoca “Asociația Părinților Copiilor cu Sindrom Down Cluj”, organizează flashmobul local, alături de alte asociații din Cluj: Asociația Down- Centrul Educațional Raluca, Asociația Rita 21, Asociația PAS. Evenimentul va avea loc în data de 21 martie ora 16.00 în Piața Unirii.

Acest eveniment este posibil cu sprijinul Primăriei Cluj Napoca și a școlilor de dans: Royal Dance Academy, T Dance, iar muzica ne-a fost asigurată de către Aurel Lucaciu și DJ Corneliu.

Evenimentul acesta își propune să atragă atenția asupra particularităților sindromului Down și, în mod special, asupra incluziunii care se poate realiza printr-o multitudine de forme. Acesta este un eveniment dedicat conștientizării sindromului Down, dar și incluziunii sociale a persoanelor cu dizabilități. Anul acesta, evenimentul are tematica “Ce înseamnă incluziunea?” generată de Down Syndrome International.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.