Ad Aeternum – luminația în pandemie adusa de Scena Urbana si celor izolati

Ad Aeternum

Tradiția concertului de Luminație din Cimitirul Central/Házsongárd din Cluj-Napoca, organizat, în ultimii 5 ani, de Asociația Scena Urbană, cu sprijinul Primăriei și al Consiliului Local Cluj-Napoca, datorită semnificației lui profunde, trebuie să continue și în an de pandemie, însă fără public. Ad Aeternum

Cu acest gând în minte și cu scopul de a evita orice fel de expunere publică în contextul normelor de distanțare și a celor sanitare impuse de starea curentă, Scena Urbană anunță că va oferi clujenilor și anul acesta momentul muzical mult așteptat. De data aceasta, însă, va fi sub forma unui spectacol de muzică și balet fără public, înregistrat* în prealabil și transmis în ziua de duminică, 1 noiembrie, de la ora 18.05 pe mai multe canale simultan:

 • pagina de Facebook a Scenei Urbane, cu preluare și pe paginile partenerilor
 • Radio Cluj (audio)
 • în 4 dintre cimitirele din municipiul Cluj-Napoca (audio): Cimitirul Central, Cimitirul Crișan, Cimitirul Mănăştur, Cimitirul Lombului

Transmisia de duminică va fi precedată vineri, 30 octombrie, de o avanpremieră a spectacolului fără public, o bucată mai scurtă de înregistrare ce va fi difuzată astfel:

 • De la ora 18.30, în premieră la TVR Cluj
 • De la ora 20.00, pe pagina de Facebook a Scenei Urbane, cu preluare și pe paginile partenerilor

Spectacolul fără public de anul acesta poartă numele de ”Ad Aeternum” și a fost înregistrat de: 8 instrumentiști ai Claudiopolis Youth Orchestra și 17 copii de la Armonia Music îndrumați de Rada Lăpușan, sub bagheta dirijorului Vlad Eniu, 10 interpreți ai corului Sf. Cecilia, sub bagheta dirijorului Potyó István,  10 balerini sub coregrafia lui Vlad Sebastian, fiind regizat de Ina Hudea.

În anul pandemic 2020, accentul momentului pregătit de Scena Urbană pentru seara specială de Luminație se dorește a fi pe solidaritate, pe unitate în diversitate, atât culturală și socială, cât și religioasă. Astfel, vocile care dau glas unor opere emoționante precum ”Ave Maria” sau ”Tatăl nostru” s-au dorit a proveni din corurile mai multor culte religioase. Din păcate, din cauza situației generate de răspândirea virusului Covid-19, acest lucru nu a fost posibil, însă proiectul a fost primit cu bucurie de reprezentanții corurilor și îl vom realiza alături de toate cultele religioase imediat ce se va putea.

”Luminația, sau Ziua Morților, este o zi de celebrare care implică întreaga comunitate. Anul acesta e pandemie, o știm și o trăim zi de zi cu toții, însă Luminația nu putea să treacă așa… fără un moment special, fără o mână de ajutor întinsă semenilor noștri. De 1 noiembrie, cimitirele sunt luminate de amintirile și poveștile de viață retrăite la lumina lumânărilor aprinse de familii și prieteni. Acum nu mai putem face asta, dar putem să fim în continuare sprijin, chiar și virtual, unii pentru alții, să ne dăm curaj unul altuia pentru o nouă zi, să trăim separat, dar cumva la fel, ”împreună”,  emoția unui moment artistic, unic, așa cum este spectacolul nostru de Luminație”, explică arh. Daniela Maier, coordonatorul Scenei Urbane.

Scena Urbană îi ajută pe cei care nu pot ajunge în cimitir de Luminaţie Ad Aeternum

Anul acesta, Scena Urbană și partenerii săi inimoși, Asociația Șepcile Roșii și Peluza Șepcile Roșii curăță locurile de veci și aprind lumânări în numele tuturor celor care nu se pot deplasa de Luminație, acel moment în care ne gândim cu toții mai mult la cei dragi trecuți în neființă.

Așadar, dragi prieteni din presă, vă rugăm să transmiteți pe toate canalele următorul mesaj:

”Dacă vă aflați în una din următoarele situații:

 sunteți plecat din țară

 sunteți în carantină

 nu puteți ajunge la cimitir (*din raza municipiului Cluj-Napoca) din cauza: vârstei, a stării de sănătate sau a altor urgențe majore

…vă rugăm să ne trimiteți un e-mail la infoscenaurbana@gmail.com.

În el să ne precizați situația dvs. și să ne dați detalii (loc, nume, etc) despre locul/locurile de veci de care ați vrea să avem grijă, în numele dvs., de Luminație.

Lumina trebuie să rămână aprinsă, în suflet și în fapt, mereu, dar mai ales acum!”

Ad Aeternum – Concert fără public înregistrat

Repertoriu:

 1. Ave Maria –  compozitor : Charles Gounod
 2. Amazing Grace –compozitor: John Newton
 3. Hallelujah – compozitor: Leonard Cohen
 4. Ments meg engem, Uram! / Mântuiește-mă, Doamne!
 5.  Libera me!  Visio de judicio ultimo –  Bárdos Lajos
 6. You Raise Me Up – compozitori: Rolf Løvland, versuri: Brendan Graham
 7. Ridica-voi ochii mei la ceruri –Muzică și text- din folclor
 8. Tatăl nostru – solista Amalia Preda

Orchestra: Claudiopolis Youth Orchestra

Vlad Baciu – vioară 1

Oxana Apahidean – vioară 2

Cristi Suarasan – violă

Diana Cantesanu – violoncel

Adrian Muntean – contrabas

Anca Jilovan – harpă

Flavius Ianchis – pian

Mirel Oprea – tobe

Corul: Armonia Music Club – profesor coordonator Rada Lăpușan

Adalia Ani – solo – Ave Maria

Iulia Sorlea – solo- Tatăl Nostru

Deona Roman- solo- Amazing Grace

Alesia Moldovan

Mara Darjan

Sabina Stark

Francesca Bumb

Medeea Pavelia

Carolina Racovitan

Sofia Haragis

Caterina Racovitan

Luana Lăpuşan

Anamaria Dominciuc

Theodora Nianiou

Alesia Budiu

Alexandra Luchian

Ana Jianu

Dirijor şi aranjamente muzicale: Vlad Eniu

Regizor: Ina Hudea

Balerini:

Vlad Sebastian, Florin Ioan Ianc, Antonio Mon, Mihai Ciocmărean, David Micu, Delia Göllner, Anamaria Boancă, Maria Kovacs, Alexia Mureșan, Raluca Perde

Corul Sf. Cecilia

Török Szilvia

Kálló Zsuzsanna

Jánó Kinga

Székely Melinda

Mányoki Mária

Fábián Apolka

Márton Szabolcs

Molnár Botond

Geréd István

Salamon Árpád

Dirijor: Potyó István

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.