Cluj-Napoca are numeroase clădiri frumoase, iar una dintre cele mai interesante este cea a cazinoului. Se află în Parcul Central și are o poveste interesantă, deoarece nu a fost niciodată un cazinou în adevăratul sens al cuvântului. Povestea sa este, totuși, inedită.    Povestea inedită a Cazinoului 

Când spui cazinou, te gândești la distracția pe care o generează astfel de locuri. Pe vremuri, oamenii mergeau la cazinou inclusiv pentru baluri ori concerte. Între timp, pe măsură ce dezvoltările tehnologice au permis acest lucru, iar obiceiurile oamenilor s-au schimbat, distracția s-a mutat și pe internet. În prezent, cele mai bune cazinouri online au în ofertă mii de sloturi video, jocuri de ruletă, blackjack, baccarat și multe altele.

La fel de interesantă este însă și povestea cazinoului din Cluj-Napoca. Construit în 1897, „cazinoul” a fost inspirat de Palatul Sanssouci din Potsdam, Germania. Proiectul a fost realizat de arhitectul Lajos Pakey, cel care a avut un rol semnificativ și în construcția altor clădiri istorice din Cluj-Napoca, inclusiv Hotelul Continental.

La momentul inaugurării, cazinoul era denumit „Chioșcul” și găzduia în special baluri fastuoase, atrăgând elitele acelor vremuri din Cluj-Napoca și din împrejurimi. Atmosfera era completată de o terasă vastă și o fântână arteziană spectaculoasă. Per total, era unul dintre cele mai frumoase locuri din oraș.

În perioada interbelică, aici au funcționat Muzeul Etnografic și o școală de arte frumoase. Mai târziu, în timpul regimului comunist, clădirea a devenit pavilion pentru expunerea mostrelor textile și de încălțăminte.

În anii ’70, locul era cunoscut drept Restaurantul Casino, fiind un spațiu destinat nunților, petrecerilor și altor evenimente. Lucrurile s-au schimbat după căderea regimului comunist. De atunci, clădirea a trecut în administrarea Televiziunii Publice, însă, în timp, a fost abandonată și lăsată în paragină.

După restaurarea din 2012, Cazinoul din Cluj-Napoca a fost transformat în Centru de Cultură Urbană. A fost, practic, readucerea la viață a unei clădiri superbe. Cazinoul a devenit un punct important pe harta culturală a orașului și găzduiește diverse evenimente, printre care Zilele Clujului, Tango Cazino, Bookfest și Festivalul Interbelic.

De ce se numește cazinou, deși nu a fost niciodată unul      Povestea inedită a Cazinoului 

Deși clădirea din Parcul Central poartă numele de cazinou, nu a funcționat niciodată ca un astfel de stabiliment în adevăratul sens al cuvântului. Asocierea cu această denumire este ușor de înțeles. La început, în clădire se afla o masă de ruletă la etaj, astfel că localnicii i-au dat denumirea de cazinou, denumire care s-a păstrat și cu trecerea anilor.

Cu toate acestea, clădirea impresionează prin eleganța sa și este una dintre cele mai emblematice construcții ale Clujului, ce se remarcă prin arhitectura de inspirație vieneză și bogata sa istorie.

Și alte cazinouri din România au fost restaurate

În vremurile de odinioară, cazinourile din România se remarcau prin arhitectura lor superbă. Cu trecerea anilor, unele dintre ele au ajuns în paragină și pentru mulți ani au fost neutilizabile. În ultimii ani a început un proces de restaurare masivă, iar cazinourile din Arad, Vatra Dornei și Constanța au prins din nou viață.

La cel din Arad sunt organizate evenimente culturale și nunți. Cel din Vatra Dornei a fost transformat în muzeu, în timp ce lucrările la cazinoul din Constanța sunt pe ultima sută de metri. Superba clădire de pe faleza Constanței își recapătă strălucirea de altădată și, după lucrări care au durat ani buni, va putea fi din nou vizitată. Aici vor avea loc evenimente și expoziții, într-un decor cu adevărat special.