Clujenii sunt invitați, sâmbătă, la o nouă ediție ONG Expo, evenimentul care prezintă publicului cele mai reprezentative asociații și fundații non-profit din oraș.
ONG Expo va fi deschis în 24 martie, între orele 10 și 18. Pentru o zi, Casa Matei din Cluj‑Napoca va găzdui activități și ateliere interactive propuse de ONG‑uri, iar participanții vor avea ocazia să descopere oportunități de voluntariat.Toate activitățile din program sunt gratuite, iar intrarea la eveniment este de asemenea liberă.
Primul punct pe agenda zilei, de la ora 11, va fi prezentarea asociației „Părinte în Florești”, care va prezenta beneficiile pe care le poate avea un voluntar – de la dezvoltarea personală și profesională până la experiența recunoscută conform Legii voluntariatului.
Dezvoltarea abilităților poate începe chiar sâmbătă la ONG Expo, unde vizitatorii vor avea ocazia să își testeze talentul în domeniul artei cu un atelier de pictură al asociației Derzelas și să învețe cum să susțină un discurs în public alături de fondatorii Da Vinci System. Asociația „Mai puține plasticuri” ne va prezenta moduri de a produce mai puține deșeuri în propria gospodărieși vor lansa cartea „Simple Home” („Casa simplă”), prin care propun o reîntoarcere la un mod de viață bazat mai puțin pe consum și mai mult pe prețuirea lucrurilor pe care le avem.
Pentru cei care caută o activitate distractivă de weekend, asociația creștină „Somethingnew” propune o vânătoare de comori: în doar 50 de minute, participanții vor trebui să rezolve indicii pentru a găsi „comoara ascunsă”.
Având în vedere că foarte multe ONG-uri din România activează în domeniul sănătății umane, acest sector va fi bine reprezentat și la ONG expo. Părinții vor putea afla informații esențiale despre bolile copilăriei chiar de la specialiștii fundației Părinți în România, în timp ce voluntarii Serviciului de Ajutor Maltez în România le vor demonstra participanților cum se acordă corect primul ajutor în diverse situații de urgență. Cei care petrec mult timp la birou pot învăța mai multe despre un stil de viață activ și o postură corectă, care să le protejeze sănătatea pe termen lung, de la asociația Primitive.
Filiala Napoca a Societății Române Alzheimer va prezenta „AD Gaming – Program de stimulare cognitivă pentru bolnavii de Alzheimer”, un mod de a face terapie prin jocuri serioase, alături de familie, de îngrijitori sau de alte persoane de vârsta lor.
FundațiaPărinți din România va susține un workshop despre măsurile preventive esențiale în sănătatea copiilor, cu titlul „Sfaturi medicale în bolile copilăriei”, un subiect extrem de actual în contextul informațiilor contradictorii și de multe ori nevalidate științific care circulă online.Tot în domeniul sănătății, voluntarii Serviciului de Ajutor Maltez în România vor face o demonstrație de acordare a primului ajutor în situații de urgență, pentru ca participanții să știe cum să reacționeze într-o potențială criză. Iar pentru că sănătatea este o preocupare de zi de zi și prevenția este mult mai simplă decât tratamentul, asociația Primitive va susține o prezentare numită „Cum să fii activ zilnic și să ai o postură echilibrată”.De asemenea un subiect mereu util, atât în viața personală cât și profesională este limbajul semnelor – despre care vor susține o prezentare experții Asociației Naționale a Interpreților Autorizați în Limbaj Mimico‑Gestual.
Două asociații care își propun incluziunea și acceptarea reală a celor care s-au născut cu probleme de sănătate vor fi de asemenea prezente: asociația Autism Transilvaniava vorbi despre provocările vieții cu autism în România de astăzi, iar asociația BabilonTravel despre capacitatea lucrătorilor de tineret de a desfășura activități cu grupuri mixte de tineri nevăzători și fără dizabilități.
Reprezentanții ONG-urilor vor lua parte pe tot parcursul zilei la o serie de ateliere și activități care le sunt dedicate, pe tema unor probleme de actualitate ale sectorului. În spiritul de colaborare și cooperare care caracterizează acest sector, experții fiecărui ONG vor împărtăși public expertiza lor în domenii precum strategiile de comunicare eficientă, strângerea de fonduri, managementul deșeurilor, dar și cetățenia democratică și promovarea valorilor umanitare. Aceste dezbateri, organizate în principal pentru cei care sunt deja voluntari sau angajați în sectorul non-profit, vor fi deschise și publicului în limita locurilor disponibile.
ONG Expo este un eveniment organizat de Clubul Francofon de Afaceri din Cluj pentru sectorul neguvernamental al orașului, prin care acesta dorește să încurajeze dialogul dintre cetățeni de toate vârstele și organizațiile non-profit, despre activitățile de voluntariat prin care aceste organizații pot avea impact asupra comunității locale.
Clubul Francofon de Afaceri din Cluj (C.FAC) este o rețea de peste 60 de companii și persoane francofone cu funcții de decizie în întreprinderi, instituții și organisme administrative din Cluj. C.FAC are ca obiectiv să contribuie la dezvoltarea economică din regiunea Clujului și să faciliteze ocuparea forței de muncă în Transilvania.
Parteneri ONG EXPO:
- Camera Franceză de Comerț și Industrie în România (CCIFER)
- Institutul Român pentru Pace (PATRIR)
- Universitatea de Artă și Design din Cluj-Napoca (UAD)
- Mișcarea Sportivă a Studenților Transilvăneni
- Consulatul Onorific al Republicii Franceze la Cluj-Napoca