21 martie Iubirea la Sfântul Augustin

Iubirea la Sfântul Augustin

Marţi, 21 martie 2023, ora 18:30, Librăria Humanitas, str. Universitatii, nr. 4

Lansare de carte – Iubirea la Sfântul Augustin, Hannah Arendt

Librăria Humanitas Cluj vă invită la lansarea volumului Iubirea la Sfântul Augustin, ediție și eseu interpretativ de Joanna Vecchiarelli Scott și Judith Chelius Stark, apărut recent la Humanitas, în traducerea Georgetei-Anca Ionescu.

Vor vorbi:

Laura T. Ilea, doctor în filosofie și literatură comparată, lector univ. dr. al Universității „Babeş-Bolyai“

Alexander Baungarten, doctor, director al Departamentului de Filosofie Premodernă şi Românească, Universitatea „Babeş-Bolyai“

„O revelație ce ne obligă să reconsiderăm interpretarea tradițională a operei lui Arendt.“ — Kirkus Reviews

Hannah Arendt abordează trei teme majore: iubirea înțeleasă ca dorință, iubirea aproapelui și iubirea din relația dintre om și creator, scoțând astfel la iveală toată bogăția și complexitatea teologiei și filozofiei lui Augustin, un gânditor aflat în echilibru între două lumi, cea greacă și cea creștină.
Dragostea, dorința, singurătatea, fericirea, bucuria, caritatea, lăcomia, credința, viața, moartea, frica, iubirea de aproapele și iubirea de Dumnezeu sunt doar câteva dintre conceptele discutate în lumina gândirii augustiniene și în vederea explicării scopului ultim al ființei umane: fericirea.

„Răul de care frica ne face să ne ferim e orice ne amenință fericirea, fericire care constă în a poseda binele. Câtă vreme dorim lucruri lumești, ne aflăm permanent sub această amenințare, iar frica de a pierde corespunde întotdeauna dorinței de a avea. Bunurile lumești apar și pier independent de om, care e înlănțuit de ele prin dorința sa. Permanent legați, prin dorință și frică, de un viitor plin de incertitudini, văduvim fiece clipă din prezent de liniștea sa, de semnificația sa intrinsecă, de care nu suntem în stare să ne bucurăm. Și astfel viitorul năruie prezentul.“ Hannah Arendt

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.