Conacul Schirling – maretia din mijlocul naturii

Conacul Schirling este situat in satul Corneni din judetul Cluj. Foarte multe obiective turistice extrem de frumoase si atragatoare se afla in localitatile din judetul Cluj, unele fiind doar la cativa zeci de km. departare si se poate ajunge foarte usor.  Conacul se afla pe lista monumentelor istorice din judetul Cluj, elaborata de Ministerul Culturii si Patrimoniului in anul 2010 si este un loc cu totul aparte. Inainte de a incepe prezentarea, trebuie sa precizam locatia exacta. In acest sens, pe internet exista cateva informatii eronate cum ca obiectivul se afla in satul Cornesti, ceea ce este fals si probabil a fost o eroare pentru ca numele localitatilor este asemanator. Conacul Schirling este in satul Corneni. Acesta se afla la aproximativ 20 km de orasul Dej.

Conacul Schirling – detalii si descriere

drum de acces Conacul Schirling

Conacul Schirling este o constructie speciala si datorita faptului ca este realizata in stil Baroc. Spre deosebire de multe alte obiective turistice asemanatoare, Conacul Schirling este complet restaurat si arata extrem de bine, practic pe dupa copacii inalti se zareste o cladire imensa si foarte frumoasa. Constructia conacului a fost finalizata in anul 1774, deci este o cladire destul de veche, dar care a rezistat foarte bine in timp. In anul 1903 Conacul a ajuns in proprietatea lui Rudolf Schilling. Dupa nationalizare Conacul a devenit scoala si Colectiva Agricola. In anul 2005 conacul a fost retrocedat unui politician pe nume Takacs Csaba.

Conacul Schirling

De ce sa vizitati obiectivul

Chiar daca nu statul este proprietarul conacului, exista foarte multe motive sa vizitati acest obiectiv destul de interesant. Cei care au vizitat Conacul Schirling au povestit ca gazda este primitoare si nu percepe nici un fel de taxa pentru fotografiere, asa cum se intampla la multe alte obiective turistice de la noi din tara. Cei care vor sa evadeze din aglomeratia orasului si cauta un loc linistit in  aropierea Clujului, pot merge fara nicio problema la acest obiectiv turistic.

peisaj Conacul Schirling

foto

Din fericire obiectivul arata foarte bine, iar noua nu ne ramane decat sa speram ca se va mentine tot asa sau de ce nu se vor aduce si alte imbunatatiri. Conacul Schirling este situat in mijlocul naturii intr-un peisaj superb.

Deschis turiștilor spre vizitare.

6 comments

 1. Interesant documentarul de mai sus,dar cu erori.Astfel , anul 1774 nu se refera la terminarea constructiei castelului ,ci la o alta cladire mai veche.Castelul Schirllinc a fost construit in jurul anului 1900.Alta eroare se refera la distanta intre Corneni si Dej .Cu masina aceasta distanta poate fi parcursa numai pe ruta : Corneni -Alunis-Iclod-Gherla -Dej si are 37 km.Daca ajungeti la castel incercati sa vedeti :constructia in stil baroc,,boltile in spatiile de la demisol,terasele sustinute de coloane,”TRONUL LUI Schirlinc”-o sculptura in piatra in marime naturala unde Maria Sa se relaxa.localnicii spuneau “mariasa”.,scarile de piatra,castanii , crenelurile,camerele pentru oaspeti,etc
  Interesant si locul numit RECEA ” Frigiderul>.

 2. Locul numit RECEA se afla in apropierea castelului din Corneni si era un loc amenajat artificial avand menirea unui frigider pentru pastrarea alimentelor si bauturilor?Cum se proceda ?In panta dealului ,peste drum de catel se sapa o groapa in care se puneau paie,lemne si gheata ,se acoperea cu pamant ,In felul acesta alimentele se pastrau la rece ,de aici denumirea locului :RECEA>
  Ce ati mai putea vedea la Corneni ? -biserica…prima in 1733,din lemn , obiecte de valoare , carti de cult ,Biblia de la Blaj ,doua clopote mari,pana recent existau casele capitanului Angelescu care aveau fantana in pivnita casei..cu apa excelenta.

  1. Am mers la conac din dorința de a vizita, dar nu ne-a fost permis. Proprietarii nu dau voie sa între vizitatori.

 3. Proprietarii de azi ai conacului nu mai sunt din familia Schirling ci un udemerist descurcăreț care a reușit să se facă proprietar peste castel și ceva pământ și pădure ….Domnul proprietar de castel a și pus gard in jurul proprietății așa că terenul de.fotbal din fata castelului nu mai poate fi folosit de copiii din sat pentru un meci de fotbal duminica după slujba de la biserică. “Astăzi peste gard mai trec doar păsările”
  Localnicii mai numesc Corneniul și Șintereag.

 4. Ar trebui sa se faca o ancheta sa sa vedeti cum actualul propietar a intrat ilegal an posesia castelului pe baza unor jocuri politice

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.