Manastirea Cristorel din judetul Cluj

Manastirea Cristorel mai este cunoscuta si sub denumirea de Manastirea “ Sfintii Ilie si Lazar “, si de aceea poarta hramul Sfintii Ilie si Lazar. Data in care are loc hramul manastirii este 20 iulie si Sambata lui Lazar. Practic, Manastirea Cristorel poarta denumirea satului unde este situata ( satul Cristorel din judetul Cluj ). Stareta de la Manastire este Monahia Parascheva Buculei. Duhovnicul de la Manastirea este Ierom. Siluan Trambitasu.

Povestea de la Manastirea Cristorel

 

Manastirea Cristorel

Manastirea Cristorel a inceput sa fie ridicata abia in anul 1998. Lacasul de cult este situat intr-un peisaj extrem de frumos. Mai exact intr-o poienita, inconjurata de o padure de foioase. Prima obste crestina care s-a format la Manastirea a fost compusa dintr-un grup de surori care au venit de la Sihastria Raraului, Moldova. Acestea au locuit in satul Cristorel in anul 2010 in perioada cuprinsa intre lunile februarie si mai.

Manastirea Cristorel1

Incepand cu data 1 iulie bisericuta din satul Cristorel a fost transformata intr-o manastire exclusiv de calugari. La aceea data a fost numit staret ieromonarhul Andrei Coroian. Incepand cu data de 1 iunie 2006 se ia decizia ca Manastirea sa redevina manastire exclusiv de calugarite. In ziua de azi la manastirea din localitatea Cristorel isi duc traiul 10 maicute. Tot complexul este compus din: bisericuta si clopotnita din lemn si un singur corp care este alcatuit din 2 chilii.

Manastirea Cristorel podoaba

foto

De ce sa faceti o vizita pana la Manastirea Cristorel

 

Obiectivul turistic este coltul perfect de Rai. Se poate spune ca aici este Raiul tuturor credinciosilor. Toate aceste afirmatii sunt posibile si datorita faptului ca lacasul de cult este asezat intr-un peisaj superb, fara de pacat. Turistii si credinciosii au toate motivele sa vina intr-o scurta vizita pana la acest loc extrem de frumos. Odata ajunsi, viata lor se va schimba, evident in bine. In sensul ca se vor incarca cu energie si se vor simti mult mai apropiati de Dumnezeu si de toate cele sfinte. O vizita pana la Manastirea Cristorel este bine – venita oricand pentru oricine. Astfel, acest lacas de cult este unul dintre cele mai frumoase din judetul Cluj.

Obiectivul este deshis turistilor fara taxa de vizitare.

2 comments

  1. Mănăstirea Sfinților ILIE și LAZĂR,a fost ctitorită în 1999,pe 20 iulie 1999,s-a oficiat prima slujbă având un sobor de 25 de preoți, condușii fiind de părintele protopop Ioan Jeler.
    Este singura mănăstire pornită încă de la ființiere cu hramul a doi sfinți.Sfinții ILIE și LAZĂR,deoarece sunt ocrotitorii mei,am pledat și am rugat pe Înaltpreasfințitul Arhiepiscop și Mitropolit Bartolomeu Anania,să nu-i despartă,ci,mai degrabă să pledeze la ședința Sfântului Sinod al BOR, să accepte singura cerință pentru ctitorirea acestei micuțe și frumoase mănăstiri.Acest lucru s-a întâmplat,iar în ședința din 13 iunie 2000, s-a aprobat mănăstire de sine stătătoare cu hramul Sfinţii ILIE şi LAZĂR.Este modelul bisericii din Târgu-Lăpuş, în formă de cruce, cu o capacitate de 200 de oameni, înaltă de 15 m. Din anul 2000 până în 2006 când a venit maica stareţa Parascheva,a fost mănăstire de călugări,stareț fiind părintele arhimandrit Andrei Coroian.
    Cu deosebită stimă,
    Ilie LAZĂR

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.