Castelul Kemeny de la Jucu de Sus

Castelul Kemeny de la Jucu de Sus este un simbol al localitatii Jucu. Acest castel este foarte aproape de iubitul nostru oras: Cluj – Napoca. Castelul Kemeny este unul dintre cele mai interesante castele care se afla in Transilvania si in tara noastra. Castelul Kemeny este un loc unde istoria troneaza si are un rol important in acest loc plin de farmec si magie.

Castelul Kemeny  – date istorice

 

Castelul-Kemeny-2-300x200

Castelul Kemeny a fost construit in secolul 21 si asemeni altor obiective importante din judet, este inscris pe lista monumentelor istorice din judetul Cluj, lista elaborata de Ministerul Culturii si Patrimoniului National din tara noastra, in anul 2010.  Arheologii sustin ca in epoca romana aici se afla o cariera de piatra. Tot arheologii sustin ca la Jucu de Sus s-au descoperit foarte multe urme ale germanilor, care au fost asezati pe valea Somesului Mic.

Castelul Kemeny are forma literei L, iar laturile castelului masoara 22 m. si respectiv 16 m. Cladirea este alcatuita din subsol, parter, etaj si o sarpanta cu 2 intrari. In prezent la Castelul Kemeny au loc cursurile scolii George Baritiu, clasele 1 – 8.

 Castelul-Kemeny-1

Cum se poate ajunge la Castelul Kemeny

 

Castelul Kemeny se afla situat intr-o zona destul de accesibila. In acest sens, aici se poate ajunge foarte usor cu diferite mijloace de transport. Astfel, la Castelul Kemeny se poate ajunge cu trenul, cu autocarul sau chiar si cu masina personala. Daca ar fi administrat mai bine si s-ar restaura asa cum trebuie, Castelul Kemeny ar atrage sute de mii de turisti in fiecare an, pentru ca are un urias potential istoric si dupa cum bine stim, in lume exista extrem de multi oameni pasionati de istorie.

Castelul-Kemeny-225x300

Din pacate singura urma de renovare la Castelul Kemeny este o usa de termopan, usa care nu avea ce cauta acolo. Usile de termopan nu sunt pentru castele. Cei care au pus usa de termopan la castel dau dovada de o mare nesimtire si de un minim de respect pentru aceasta construcite care face cinste intregului judet.

Sa speram ca in viitorul apropiat se va gasi cineva competent si dornic sa renoveze acest castel, asa cum se cuvine.

Condiții de vizitare: închis turiștilor, nefiind tratat ca un obiectiv turistic

Castelul Kemeny de la Jucu de Sus

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll to top