Castelul Kornis – maretie si ruina

Castelul Kornis din Manastirea este unul dintre multiplele obiective de importanta nationala. Majoritatea acestor obiective se afla situate in Transilvania. Pana in anul 1945, Castelul a fost considerat cel mai frumos castel renascentist din tara noastra. Din pacate, castelul a devenit o ruina, la fel ca multe alte obiective importante de pe la noi din tara. Acest castel de la Manastirea a fost faimos si pentru 2 icoane pe care le detinea. Una dintre icoane era sculptata deasupra intrarii castelului, iar cealalta icoana era incastrata in corpul castelului. In prezent niciuna dintre cele 2 icoane celebre nu se mai afla la fata locului. Una din ele a fost furata, iar cealalta a fost transferata intr-un muzeu.

Castelul Kornis – istorie

 

Castelul Kornis 1

Castelul Kornis este unul destul de vechi. Cladirea principala a fost ridicata in perioada curpinsa intre anii 1573 si 1593. Cladirea principala de la Castelul Kornis a fost ridicata si ea tot in stilul renascentist. Odata cu trecerea anilor, in jurul cladirii principale s-au mai ridicat si alte constructii secundare.

Castelul Kornis 2

Intr-un final, Castelul a capatat o forma aproape patrulatera. In urmatorii ani, castelul devine proprietatea familiei Kornis. In cele din urma se ridica mai multe etaje si astfel, Castelul cunoaste o adevarata perioada de glorie. Dupa anul 1944 s-au efectuat ceva lucrari superficiale la cateva dintre zidurile castelului. In perioada cuprinsa intre 1975 si 1976, Castelul Kornis a fost preluat de catre Biserica Ortodoxa. Din pacate, de atunci obiectivul este intr-o continua degradare.

Castelul Kornis in prezent

 

Castelul Kornis prezent

Din anul 2004 si pana in prezent Castelul este trecut pe lista Monumentelor Istorice ale Judetului Cluj. Aceasta lista fiind elaborata de Ministerul Culturii si Cultelor de la noi din tara. In ciuda acestor aspecte, importante castelul a ramas si pana in ziua de azi nerenovat. Mai mult decat atat, in prezent obiectivul turistic este o ruina.

Castelul Kornis

foto

Castelul Kornis ar putea fi din nou un celebru obiectiv turistic. Desigur ca acest lucru poate deveni realitate doar daca se va gasi cineva care sa se ocupa de restaurarea castelului sau macar ce se mai poate restaura din el. Obiectivul este unul de o importanta  majora pentru judetul Cluj si mai mult ca sigur va atrage foarte multi turisti.

Deschis turistilor fara taxa de vizitare.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.