Conacul Beldy sau Conacul furat

Conacul Beldy ar trebui sa fie unul dintre cele mai frumoase si apreciate conace din Transilvania si de la noi din tara. Conacul Beldy se afla situat relativ aproape de orasul Cluj – Napoca, mai exact in localitatea Iara. Conacul Beldy a fost construit in secolul al 19 – lea si se afla inscris pe lista Monumentelor Istorice ale judetului Cluj.

Date interesante despre Conacul Beldy

 Cu toate ca traseele sunt amenajate destul de bine pana acolo, conacul nu poate fi vizitat de catre oricine doreste. Din pacate aceasta minunatie de conac este inchis turistilor. Conacul Beldy a fost construit de catre o familie nobiliara din Transilvania, familie care are acelasi nume cu locatia ( familia Beldy ).

Conacul Beldy – istoric

Conacul Beldy face parte dintr-o multitudine de edificii care au apartinut familiei Beldy. Obiectivul a fost declarat monument istoric de catre Ministerul Culturii și Patrimoniului Național din România, în anul 2010, avand codul CJ-II-m-B-07681. Conacul Beldy are in componenta sa numeroase elemente arhitecturale populare si este ridicat in stilul neoclasic.

Imediat ce familia Beldy s-a  stabilit in Ardeal, a fost ridicat si Conacul Beldy, mai exact pe undeva prin secolul 19. Atunci cand a fost construit edificiul era format din parter, subsol, etaj si sarpanta, asezate pe un plan perfect dreptunghiular, avand o dimensine de 17X11 m. Intrarea in Conacul Beldy este marginita de stalpi care sustin un balcon metalic.

Conacul Beldy

foto

Conacul Beldy in prezent

Este foarte trist ceea ce se intampla cu acest edificiu in ziua de azi. Proprietarii de acum au scos conacul la vanzare , punand chiar si anunturi pe un site specializat in vanzari. Din pacate Conacul Beldy este mai mult o ruina in prezent. De lipsa de interes a autoritatilor locale s-au bucurat din plin rromii din zona, care au furat cam tot ce s-a putut fura din superbul obiectiv istoric si acum arata dezastruos.

Sa speram ca cei care au furat caramida si chiar lemnele de pe acoperis, vor fi gasiti si aspru sanctionati de catre autoritatile competente. Cu toate ca obiectivul este acum mai mult o ruina, el se poate restaura, totul depinde doar de implicarea autoritatilor si de implicarea anumitor oameni cu un potential financiar ridicat. Daca obiectivul se va restuara, pe viitor cu siguranta va atrage extrem de multi turisti.

Condiții de vizitare: închis turiștilor

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.