Lacurile Durgau – atractia de langa Turda

Lacurie Durgau reprezinta o parte din rezervatia naturala “ Saraturile Ocna Veche “. Zona in care se afla si Lacurile Durgau este compusa din 6 lacuri, toate extrem de frumoase. Lacurile Durgau sunt situate la nord de muncipiul Turda, evident in judetul Cluj. Aceste minunatii de lacuri au luat fiinta prin umplerea cu apa a unor vechi mine de sare, care s-au prabusit.

Lacurile Durgau

Cateva date interesante despre Lacurile Durgau

Lacul Carolina este primul lac din zona Durgau. Acesta s-a format datorita prabusirii unei mine de sare ( Obere Grube ). Lacul Carolina este un lac sarat. Malurile acestui lac sunt destul de instabile, astfel incat ele sunt mai tot timpul intr-un amplu proces de alunecare. Lacul Carolina are o adancime maxima de 45 m.

Lacul Carolina

Lacul 2, cunoscut si sub denumirea de Lacul Durgau este tot un lac sarat. La fel ca si Lacul Carolina si acesta s-a format in urma prabusirii unei mine de sare ( Durgaul Mare ). Despre Lacul Durgau se stie ca are o adancime de aproximativ 6 m.

Lacul Durgau

Lacul 3 sau Lacul Dulce s-a format datorita prabusirii minei Katalin. In anul 2001 acest lac avea o adancime  relativ mica ( aproximativ 2 m ). Chiar daca adancimea este una foarte mica, in zona centrala s-au descoperit 2 puturi avand o adancime de 46 m.

Lacul Dulce

Lacul Ocnei sau lacul 4 este tot un lac sarat. Desigur, ca si acesta s-a format in urma prabusirii tot a unei mine de sare. Mina care s-a prabusit era in forma de clopot, ceea ce face ca Lacul Ocnei sa fie unul destul de adanc ( 40 m. ).

Lacul Ocnei

Lacul Rotund este lacul 5 care face parte din aceasta zona uimitoare. La fel ca si celelalte si acesta s-a format in urma prabusirii unei mine de sare. Lacul Rotund are o adancime de aproximativ 20 m.

Lacul Rotund

Lacul 6 care mai este cunoscut si sub denumirea de Lacul Sulfuros s-a format la fel ca toate celelalte. Adancimea acestui lac este de aproximativ 47 m.

Lacul Sulfuros

foto

De ce sa mergem la Lacurile Durgau

O vizita pana la aceste obiective este bine-venita intotdeauna, indiferent de anotimp. Cei care aleg sa vina in acest colt de rai, se vor reincara automat cu energie.

Lacurile Durgau sunt deschise turistilor fara taxa de vizitare (exceptand lacurile 4 si 5)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.