Muzeul Zoologic se afla situat pe strada Clinicilor, nr. 5-7 si este parte a patrimoniului Universitatii Babes Bolyai din Cluj – Npaoca. Acest muzeu este alcatuit din mai multe colectii stiintifice de animale. Muzeul Zoologic detine pana in prezent peste 300 mii de astfel de exponate cu care se mandreste. Muzeul acesta, deosebit de important, a fost infintat in anul 1859 si de atunci numarul exponatelor este intr-o continua ascensiune.

Muzeul Zoologic

Muzeul Zoologic – impartire

Asemeni oricarui muzeu de prestigiu din orasul Cluj – Napoca si aceasta institutie este impartita in 3 mari ramuri. In acest sens avem expozitia propriu zisa unde vizitatorii se pot delecta cu un numar foarte mare de vertebrate si nevertebrate. De asemenea, acestea sunt expuse izolat, in asa fel incat cadrul lor natural sa fie reprodus cat mai fidel posibil. Muzeul Zoologic mai are o ramura ce cuprinde colectiile stiintifiice unde sunt peste 300 mii de exponate. Dintre acestea majoritatea sunt insecte si sunt accesibile doar specialistilor din domeniul respectiv. Mai este o ramura, denumita rezerva muzeului a carui material biologic este expus temporar si cu aceasta se completeaza expozitia.

exponate Muzeul Zoologic

foto

Curiozitati despre Muzeul Zoologic

 

In cadrul expozitiei sunt anumite exponate extrem de rare sau chiar unicate care se pot observa doar la Muzeul Zoologic din Cluj. De asemenea, vizitatorii se pot delecta cu exponate care se mai gasesc doar in Oceanul Pacific sau Noua Zeelanda. Tot din Noua Zeelanda amintim urmatoarele exponate care sunt extrem de interesante: porumbelul – evantai,  vulturul barbos si vulturul plesuv. Din pacate vulturul barbos si vulturul plesuv nu se mai afla in fauna din tara noastra. Tot la Muzeul Zoologic, vizitatorii pot vedea ornitorincul si echidna, originare din Australia.

Vultur Muzeul Zoologic

foto: MonitoruldeCluj

Trebuie sa precizam faptul ca Muzeul Zoologic este destinat in special ca baza materiala de studiu pentru studentii Facultatii de Biologie. Totodata, acest muzeu este extrem de vizitat in fiecare an de catre studentii altor centre universitare la fel de renumite. De exponatele de la Muzeul Zoologic se bucura si cercetatorii. Desigur ca s-au organizat si se vor mai organiza ghidaje de specialitate pentru grupurile mai insemnate de vizitatori.

piese Muzeul Zoologic

Programul de vizitare al muzeului este de marti pana vineri intre orele 10:00 si 16:00, sambata si duminica intre orele 10:00 si 14:00, luni fiind inchis.

Citeste si despre: cum poti petrece un week-end minunat langa Cluj