Castelul Teleki sau Turnul de la Luna

Castelul Teleki se afla in satul Luna de Jos din judetul Cluj si a fost ridicat in perioada cuprinsa intre anii 1650 si 1700. Castelul a fost ridicat de catre o faimoasa familie nobiliara din Transilvania si anume familia Teleki.

Castelul Teleki – istorie

 

Castelul Teleki

Castelul Teleki are o istorie cel putin interesanta. Constructia castelului a inceput in a 2 – a parte a secolului 17 si a fost terminata in anul 1700. Aproximativ un secol mai tarziu a fost construit un zid cu o marime de 700 m. si inalt de 4 m. La fel ca majoritatea castelelor din Transilvania, si Castelul Teleki a fost utilizat drept sediu C.A.P. in preioada comunista. Turistii sunt atrasti la acest obiectiv si pentru ca in parcul de la Castelul Teleki sunt cativa copaci vechi de aproape 500 ani.

Ce mai este din Castelul Teleki in ziua de azi

 

Tun Teleki

Asemanator multor obiective istorice din Transilvania, si acest castel se afla intr-o continua stare de degradare.  In prezent din Castelul Teleki a mai ramas doar o ruina din trunul sudic de vanatoare avand o inaltime de aproximativ 35 m. Tot in prezent se mai poate observa si o parte din parcul de la Castelul Teleki, parc in care sunt acei copaci vechi de aproape 500 ani. La Castelul Teleki este si o cladire neoclasica care gazduieste un centru  de de asitenta sociala. Tot la Castelul Teleki inca se mai pastreaza un zid de aproximativ 200 m. care se afla in jurul spitalului din sat..

La acest minunat obiectiv turistic sunt asteptati toti cei care vor sa aiba parte de prospetimea si aerul curat al naturii. Cei care doresc sa vina la Castelul Teleki vor avea parte din plin de o lectie de istorie extrem de interesanta si care cu siguranta ii va captiva pe toti. Acest castel este unul dintre obiectivele emblematice pentru intreg judetul Cluj.

Turn Castelul Teleki

foto

Castelul Teleki din Luna de Jos asteapta sa fie vizitat in fiecare zi de catre turistii dornici de aventura. Castelul ii cucereste din plin si pe cei pasionati de istorie, arhitectura sau de ce nu si pe cei pasionati de arta.

Deschis turistilor fara taxa de vizitare.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.